20 Haziran 2013 Perşembe

LOHUSALIKTA EMZİRME VE SIKÇA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER NELERDİR?




Doğumdan hemen sonra anne ile bebeğin birbirine alışması için yapılan ilk şey anneden bebeği emzirmesinin istenmesidir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; anne ve bebeğin birbirine alışabilmesi birkaç gün alır. Sonrasında ise  emzirme son derece keyifli bir paylaşım olacaktır. Emzirirken dikkat edilmesi gereken, annenin doğru teknikle ve sık sık emzirmesidir. Emzirirken veya sonrasında memelerin boşaltılması gerekirken, bunlar kadar önemli bir husus da  annenin kendine güvenmesidir. Emzirme işleminden sonra meme uçları karbonatlı su ile silinebilinir.Ancak her annenin kendi memesinde oluşan ve bebeğinin koklayarak memeyi bulmasını sağlayan maddeler vardır. Bunların ortadan kalkmasına neden olması nedeni ile bu yöntem uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Uzmanların tavsiyesi meme başına anne sütü sürmektir. Emzirilen bebeğe özellikle ilk dört hafta kesinlikle emzik ya da biberon verilmemelidir. Emziren anne bol bol istirahat etmeli, uyumasa bile bebeğini yanına alıp yatarak dinlenmelidir. Ilık su ile duş almak rahatlatıcıdır. Emzirme döneminde anne tükettiği gıdalara dikkat etmelidir.


Emzirme döneminde ortaya çıkan sorunlardan biri ise ağrıyanı meme başlarıdır. Ağrılı meme başının daha ileri şekli ise meme başlarında oluşan çatlaklardır. Emziren annelerin hemen hemen çoğunun yaşadığı bir sorun olan çatlaklar emzirmenin başlangıcında ve sıklıkla da doğumdan sonraki ikinci veya üçüncü günde görülür. Meme başında çatlak oluşmasının nedeni hatalı emzirmedir. Yanlış tutuş tekniğine bağlı olarak bebeğin hatalı pozisyonda  memeyi hatalı emmesidir. Emzirme sırasında meme ucundaki kahverengi bölge mümkün olduğunca bebeğin ağzının içinde olmalıdır. En sık yapılan hata sadece meme başının bebeğin ağzına yerleştirilmesidir. Bu pozisyonda emzirme yapılması ile önce ağrılı meme başı dediğimiz durum ortaya çıkar. Hatalı emzirmenin devamı ise meme başı çatlaklarını oluşturur. Bazen gene de tüm önlemlere ya da uygun yaklaşımlara rağmen meme başında yine de çatlak oluşur ve uzun süre iyileşmez.

Uzun süren meme başı çatlaklarının en önemli nedeni mantar enfeksiyonu olup bebeğin ağzında ortaya çıkan pamukçuk ya da bebek bezi pişiği ile bağlantılıdır. Bu durumda yapışaması gereken bebekteki pamukçuk ve pişiğin tedavi edilmesi, meme başlarının karbonatlı su ile temizlenmesidir. Mantara yönelik ilaç tedavisi uygulamak da gerekebilir. Meme başı çatlaklarının tedavi edilmesi, hem emzirme sırasında annenin çektiği acıyı azaltılır hem de bebek için gereken anne sütü ile beslenmeyi sağlar.  Bu çatlakların iltihap geliştirmemesi için muhakkak tedavi edilmesi gerekir. Emziren kadında, tedavi edilmemiş süt kanalı tıkanıklığı veya memelerde süt birikmesi sonucu mastit (meme iltihabı)oluşması ise ile ortaya çıkan bir diğer emzirme problemidir. Meme iltihabı olan annelerin memeleri şiş, kızarık ve ağrılıdır. Annede ateş, üşüme, titreme ve halsizlik olabilir. Annenin mutlaka göğüslerini boşaltması gerekir. Mastiti olan anne bebeğini emzirebilir ancak memelerin muhakkak boşaltılması gerekir. Memelerin boşaltılması memede apse gelişmesini önler, bu yüzden ihmal edilmemesi gerekir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder