10 Haziran 2013 Pazartesi

GEBELİĞİN İKİNCİ DÖNEMİNDE MEYDANA GELEBİLECEK DİĞER ŞİKAYETLER VE ÖNLEMLERİ NELERDİR ?




Hamilelikte öne çıkan sıkıntılar ve şikayetler sadece başdönmesi ve mide bulantısı değildir elbette. Anne adaylarının ilerleyen dönemler itibari ile farklı şikayet ve sıkıntıları da oluşabilmektedir. Gebeliğin ikinci dönemi olarak bilinen üçüncü ve altıncı aylar arasında anne adaylarının şikayetlerin de bazı farklılaşmalar meydana gelmektedir. Örneğin, gebeliğin bu döneminde  tırnaklarınız eskisine göre daha çabuk uzar. Gebelikte kişisel bakımınızı elbette ikinci plana atmamalısınız ancak temizliğinden ve kalitesinden emin olmadığınız salonlarda manikür ve pedikür yaptırmayın. Aynı şekilde vücudunuzdaki tüyler ve saçınız da eskisinden daha çabuk uzar. Ayrıca, göbek, bel bölgesi gibi vücudunuzun daha önce tüy çıkmayan yerlerinde tüylenmeler oluşabilir.  Bu dönemde tüy dökücü kremleri kimyasal maddeler içermesi nedeniyle kullanmamanızı öneririz.



Hamileliğin 18 ve 24. haftaları arasında, kasıklarınızın bir tarafında bazen ise her iki tarafında birden ani veya sürekli ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrılar çoğunlukla ani hareketlerden sonra veya uzun süre ayakta kaldığınızda oluşabilir. Sebebi ise rahmi yerinde tutan bağların rahim büyüdükçe ve genişledikçe gerilmesidir. Ağrılar başladığında ağrının ters tarafına yatmak ağrının şiddetini azaltır. Hamileliliğinizin 24. haftasından sonra bu sancılar giderek azalır ve yokolurlar.

Bazen ikinci dönemin ortalarında, hafif  ve kısa süren kramplar hissedebilirsiniz. Bunlar küçük Braxton-Hicks kasılmaları olabilirler.  Bu durumda endişelenmeniz gerekmez. Genellikle yürüdüğünüz veya fiziksel olarak hareketli olduğunuz zamanlarda ortaya çıkarlar. Ayaklarınızı uzatıp dinlendiğiniz zaman da geçerler. Eğer dinlenmekle geçmeyip düzenli hale gelirlerse ve bir saat içinde 6 kereden fazla tekrarlanır ise doktorunuzu aramanızda yarar vardır.

Hamilelik sırasında meydana gelen aşırı kan akışı, burnunuzdaki mukoza denen zarların şişmesine ve burunda tıkanıklık hissi yaşanmasına neden olabilir. Tuzlu su içeren damla kullanmak, bu tıkanıklığı gidermek konusunda işe yarayabilir. Ayrıca geceleri horlayabilirsiniz. Hamilelik süresince ortaya çıkan bu durumun nedeni  burun tıkanıklığıdır. Eğer bu durum rahatsızlık verecek boyutta ise ilaç kullanımı hususunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Gebelik esnasında artış gösteren kan akışı nedeni ile burnunuzda ve diş etlerinizde küçük kanamalar yaşayabilirsiniz. Bu kanamalar zaman içinde kendiliğinden durur. Kanayan bölgelere hafif bası yaparak miktarını ve şiddetini azaltabilirsiniz. Ayrıca dişleriniz için yumuşak diş fırçaları kullanmak da işe yarayabilir. Eğer kanamalar gözle görünür ölçüde çoğalırsa ve sık sık olmaya başlarsa doktorunuza danışın.

Gene hamileliğin ikinci döneminde derinizde göreceğiniz en belirgin değişiklik, karnınızın altında oluşan çizgidir. Göbek deliğinizden leğen kemiğinize dek uzanan bu koyu renkteki çizgi teni koyu olan anne adaylarında  belirgin şekilde görülebilir. Doğumdan sonra yavaş yavaş kaybolur. Yanak, burun ve göz çevreleri başta olmak üzere yüzünüzde bu dönemde koyulaşmış halkalar oluşabilir. Yaz aylarına denk gelen gebeliklerde güneş ışınlarına korumasız maruz kalmak  bu halkaların daha da koyulaşmasına neden olabilir. Bu lekelerin birçoğu gebelikten sonra kaybolurken, bazıları ise kalıcı hale gelebilir. Kalıcı hale gelmemesi için güneşe mutlaka yüksek koruyucu kullanarak çıkmanızı tavsiye ederiz. Bazı hamile kadınlarda görülen kırmızı beneklerin oluşması ise vücutta oluşan deri degişimlerinden kaynaklanmakta olup tümü kaybolacak olan bu benekler yüzünden endişelenmenize gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder