6 Haziran 2013 Perşembe

GEBELİKTE YAZ AYLARINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?



Yaz aylarında alınması gereken en önemli tedbir güneşten ve aşırı sıcaktan kendinizi korumaktır. Aşırı sıcak ve ultraviyole ışınları hem kendiniz hem de  bebeğiniz için zararlı etkiler oluşturabilir. Bu yüzden gündüz 11.00-15.00 saatleri arasında güneşlenmemek en uygun çözümdür. Çok sıcak havalarda dışarı çıkmanız gerektiğinde, şapka kullanmak ve yüzünüze koruma faktörlü kremler sürmek ise sizi güneşin zararlı etkilerinden koruyacak diğer önlemlerdir. Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar ise bilhassa güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığını artırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabilir.  Ancak bunlar gebelik sonrası çoğunlukla geçerler.



Diğer bir yaz tedbiri ise bol sıvı tüketimidir. Bulantı ve kusmalarınız çok fazla değil ve özellikle gebeliğinizin 3. ayınızı doldurmuşsanız bol miktarda su ve sulu gıda öneren uzmanlar; üzüm, karpuz, kavun, kiraz vb. tüketimine önem vermeniz gerektiğini tavsiye etmekteler. Günde 2-3 litre (yaklaşık 10-15 bardak) sıvı alınması idrar yolu enfeksiyonları riskinin azalmasına, kabızlığın önlenmesine dair yararlar sağlayacaktır. Maden suyu içine limonata veya meyve suyu karıştırarak iyi bir sıvı karışımı oluşturup içebilirsiniz. Hem idrar çıkışını artıran kola, kahve, çay gibi içeceklerden hem de su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden çok miktarda alınmamalıdır.

Yüzmek ise yaz aylarında anne adaylarına en çok önerilen sportif aktivitedir. Yaz aylarında olanak var ise en iyi spor yüzmedir. Yüzerek bütün adalelerinizi çalıştırdığınız gibi suyun ispatlanmış yatıştırıcı etkisi ise sizi psikolojik olarak rahatlattığı gibi  kendinizi de zinde hissedersiniz. Yüzmek için öncelikle denizi tercih edin, hijyen koşullarından emin iseniz havuzlar da olabilir. 15-20 dakika gibi kısa süreli yüzme seanları arasında gölgelik alanları dinlenmek için tercih etmelisiniz.

Yüzenler için bir önemli uyarımız daha var. Uzun süre ıslak mayo ile kalınmaması, mümkün ise yüzmeden hemen sonra kuru mayo giyilmesi ihmal edilmemelidir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için  yüksek koruma faktörlü yüz ve vücut kremleri, güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapka ve şemsiye kullanılmalıdır.

Bu aylarda yatmadan önce uykusuzluk, sıcak basması, huzursuzluk gibi şikâyetlernize karşı alacağınız ılık duş çok yararlı olacaktır. Sauna vb. sıcak su kaynaklarından uzak durun. Gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılması önerilmez. Sıcak bebeğin gelişiminde bir takım sorunların ortaya çıkmasına ve bazen düşük veya erken doğumu tetikleyebilir. Bu nedenle plajda güneşlenmek de zararlıdır.

Yaz aylarında bol bulunan meyve ve sebzelerden uygun ve bol şekilde tüketilmeli, kalsiyumdan zengin; süt, yoğurt, peynir, proteinden zengin; et, tavuk, balık, yumurta ile beslenilmelidir. Yazın simgesi dondurmaya gelince aşırı tüketmemeli çünkü kan şekerini yükseltme riski mevcuttur. Hazmı zor kızartma, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yazın besin zehirlenmesi riski daha fazladır. Bu yüzden tüketilen gıdalarda öncelikle hijyen kurallarına dikkat etmek gerekirken, açıkta satılan hazır gıdalardan sadece gebelerin değil herkesin uzak durması uygundur. Beslenme için bir diğer uyarımız ise hazır gıdalarda son tüketim tarihlerinin kontrolünün ihmal edilmemesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder