6 Haziran 2013 Perşembe

GEBELİKTE YAZ AYLARINDA OLUŞABİLECEK SIKINTILAR NELERDİR ?




Gebelik  sadece vücut ile sınırlı kalmayan ancak psikolojik  olarakta önemli değişimler yaşanan zorlu bir dönemdir.  Bir yandan doğum ile ilgili kaygılar diğer yandan doğum sonrası için taşınan endişeler anne adaylarını gebelik döneminde oldukça zorlar. Gebeliğin yaz aylarına rastlaması ise daha da bunaltıcı ve yorucu olabilir.  Yaz mevsimine bağlı olarak anne adayların da güneş ve hava sıcaklığının sebep olduğu bir takım sorunların ortaya çıkması uzmanlar tarafından doğal karşılanmaktadır. Gebelikle ilgili, özellikle gebeliğin dönemine göre bazı önlemler alınarak,  gebeliğin rahat geçmesi sağlanabilir. Bu yüzden yaz aylarında karşılaşılabilinecek sorunların önlenmesi veya daha rahat atlatılabilmesi  için uzmanların görüşlerine kulak vermek gerekiyor.

Yaz diyince aklımıza ilk gelen sıcak ve nemli havadır. Yaz aylarının sıcak ve nem etkisi ile tansiyon oynamaları, el ve ayaklarda şişlikler, halsizlik, uykusuzluk, nefes darlığı, sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, besin zehirlenmeleri gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Bunların hepsini birden yaşamanız mümkün değildir.  Ancak bir veya birkaçı gebelik yaz aylarına denk geldiği takdirde anne adayını rahatsız edebilecek sonuçlar arasındadır.

Bilindiği gibi gebeliğin ilk aylarında kokulara karşı hassasiyet vardır. Kokuya karşı anne adayının yaşadığı bu hassasiyet ise  bulantı ve kusmaları artırır. Gebeliğin ilk üç ayı yaza gelen anne adaylarında ise bu dönemde sıkça görülen kokulara karşı hassasiyetin artması, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma vb. rahatsızlıklar aşırı sıcaklarda daha da artabilir.  Önlem olarak yoğun mutfak kokuları ve ağır parfümlerden uzak durabilirsiniz. Bu dönemde katı, kuru, yağsız gıdalar tüketmeniz uygun olacaktır.  Sabahları galeta veya çubuk kraker yemeniz mide asidinizi biraz azaltarak sabah bulantılarınızın daha hafif olmasını sağlayacaktır. Bulantıların aşırı olması ve nerede ise hiç yiyemediğiniz durumlarda ise muhakkak doktorunuza danışmalısınız.

Yazın gebeliğin ikinci üç ayı ise diğer aylara göre daha rahat geçen bir dönemdir. Genel olarak aşırı sıcak hava psikolojik geriliminizi bir miktar artırabilir  ve terleme yolu ile sıvı kaybı bir sorun olarak karşınıza çıkabilir.  Ancak bol  sıvı tüketimi vücutta meydana gelen bu eksikliği tamamlayacaktır. Hamilelik döneminde vücudun olağandan daha fazla sıvıya ihtiyacı vardır. Bu yüzden uzmanlar gebelikte bol bol su ve doğal meyve suyu içilmesini tavsiye ediyorlar. Gebeliğin bu döneminde yine tansiyon oynamaları, ayaklarda şişlikler, kabızlık ve uykusuzluk  diğer aylara göre daha az olmakla birlikte sıcaklarla orantılı olarak bir miktar rahatsızlık verebilir.

Gebeliğin son üç ayı içinde ise durum biraz daha zorlayıcı olabilir. Zaten bu aylarda zorlayan gebeliğe ait yakınmalar sizi oldukça rahatsız edici hale gelebilir. Gebeliğe bağlı alınan kilolar, el ve ayaklarda şişmeler, hareket kabiliyetini zorlar, sıcaklar ile birlikte nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik vb. problemler de beraberinde gelebilir. Bu yüzden aşırı sıcak havalarda mümkün olduğunca yavaş hareket etmek, istirahate çekilmek, güneş ışıklarının zayıflaması ile birlikte dışarı çıkmak anne adaylarının dikkat etmesi gereken hususlardır. Gene bu dönemde gebeliğin her döneminde olduğu gibi bol sıvı tüketmek, vücudun sıvı ihtiyacını su ve doğal meyve suları ile karşılamak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder