17 Haziran 2013 Pazartesi

BEBEĞİNİZ DOĞMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR NELERDİR?


 
Nihayet hamileliğinizin son dönemine girdiniz ve sabırsızlıkla beklediğiniz o gün yaklaştıkça bebeğiniz için hazırlıklarınızı da tamamlamanız gerekiyor. Öncelikle söylemeliyiz ki hiçbir zaman dört dörtlük hazır olamazsınız. Bu yüzden endişeye ve telaşa gerek yok. Sakin ve huzurlu hissettiğiniz bir anda kısa bir liste hazırlamanızı öneririz. Bu konuda tecrübeli olan yakınlarınızdan listeye katkı yapmalarını  istemeyi de unutmayın. Listeyi başlıklar halinde kategorize ederseniz alışveriş programınızı  kolaylaştırmış olursunuz. Bu yazımızda sizler için en temel ihtiyaç listesini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini hazırladık. Ancak sizlerin de katkılarını memnuniyetle bekliyoruz.

1. Bebek karyolası: Alacağınız karyolanın sağlam ve güvenli olduğundan emin olmak için karyolada bebeğe zarar verebilecek çıkıntılar ve sivri köşelerin olmamasına dikkat edin. Karyolanın kenar parmaklıkları mümkün olduğunca birbirine yakın olsun. Bu mesafe bebeğin kafasının sığmayacağı kadar dar olmalı.  Karyolayı seçerken cevaplamanız gereken diğer sorular ise; bebeğin hangi yaşa gelinceye kadar kullanacağınız ve evinizdeki mekanın büyüklüğüdür.
Bunun yanında, karyolanın üzerindeki boyanın da bebeğin karyola   kenarını ısırması durumunda çıkmıyor olmasına dikkat ediniz. Örneğin, kullanılan boyanın içinde kesinlikle kurşun olmamalıdır. Bu nedenle güvendiğiniz bir marka ya da doğal ahşap malzeme tercih ediniz. Karyolayı uygun bir yere koyun. Cam kenarları veya tırmanabileceği yerlere koymayın. Karyola içine ayrıca bebeği çarpmalara karşı koruyacak koruyucu yastıklar yerleştirebilirsiniz. Eğer, yaşı ona yakın abla ya da abisi varsa, karyolaya tırmanarak ona zarar vermesine engel olacak şekilde bir karyola şeçin. Merak ya da kıskançlık dolayısıyla bu gibi tehlikeler de zaman zaman söz konusu olabilir.

2. Bebeğin Yatağı: Yatak karyolanın tüm köşelerini çok iyi kaplamalıdır ki kaymasın. Tüm karyolayı kaplamayan bir yatakta, bebek sağa sola döndüğü zaman ayakları bir yerlere sıkışabilir.

3. Yatak örtüleri: Bebeğin yatağının üzerine su geçirmeyen bir örtü veya yatak koruyucusu serin. Bu örtünün üzerine ise çarşafını serebilirsiniz. Çarşafların ketenden olması daha uygundur. Çünkü yıkanmaları kolaydır ve çabuk kururlar. Ancak, bebeğiniz yatakta dönebilir konuma geldiğinde ya da bebeğiniz yüz üstü yatıyorsa, kesinlikle naylon veya muşamba örtü kullanmayın. Zira, yüzü bu örtülerle temas ettiğinde nefes alamama riski olabilir. Eğer her koşulda bu konuda bebeğinizi güvende hissetmiyorsanız, bebeğinizin altını bezle bağlamakla yetinin, muşamba yada naylonla yatağını kaplamayın.

4. Battaniyeler: Battaniyeleri mevsimine göre seçmeniz gerekir. Hafif olan battaniyeleri tercih edin. Soğuk havalar için yünden yapılmış battaniyeleri tercih edin. Yattığı yer güvenliyse bebek de kendini güvenli hisseder.
5. Küvet: Bebeğiniz için temin edeceğiniz şeylerden biri de bebek küveti veya leğendir. Bunlar genelde plastikten yapılmışlardır. Bebeği küvette yıkarken küveti biraz yüksekçe yere koymanız sizin için daha uygun olacaktır. Bu önlem bel ağrılarına yakalanmanızı önler.

6. Bebek kıyafetleri: bebek kıyafetlerini çok küçük almamaya dikkat edin ki rahat edebilsin. Üstelik bu kıyafetler kolaylıkla giydirilip çıkarılabilinirler. Dar kıyafetler kafadan geçmeyebilir ve bebeği rahatsız edebilir. Eğer, ekonomik davranmak istiyorsanız, bebeğinizin ya da çocuğunuzun sonraki 1-2 yılda giyeceği kıyafetleri içinde bulunduğunuz dönemin indirim sezonunda alabilirsiniz. Ayakkabılarda böyle bir yöntem takip etmekten kaçınınız. Zira, bebeğinizin ayak anotomisine uyacak olan ayakkabıyı ancak kullanma zamanı geldiğinde deneyerek almalısınız.
7. Emzikler, eğer bebeği biberonla besleyecekseniz biberon, biberona su, meyve suyu v.b. koymak için huni, emzirme sütyeni, biberon ısıtıcısı, pedo plus bebek bezi, bebek losyonu, kremler, önlük,  kirli ve temiz çamaşır sepeti, bebek arabası ve bebeğinizin kilosunu kontrol etmek için tartı ve bebeğe zarar vermeyecek türden oyuncaklar da listenizde yer alması gereken diğer temel ihtiyaçlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder