29 Haziran 2013 Cumartesi

BEBEKLERDE İŞTAH VE BESLENME GELİŞİMİ NASILDIR ? (Yenidoğan-1 Yaş)



Doğumdan sonra annelerin en büyük sıkıntısı bebeklerinin beslenmesidir. Doydu mu, neden emmiyor, neden kilo almıyor ya da kilo alışı yavaşladı mı gibi soruları çevremizdeki annelerden sık sık duyarız. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki iştahsız  çocuk sağlıksız çocuk değildir. Kuşkusuz iştahlı ve doğru beselenen çocuğun gelişimi normal seyrinde ilerler. Ancak her zaman iştahlı olmak ya da çok kilo alıyor olmak sağlıklı olmanın işareti değildir. Bu yüzden bebeğinizin ya da çocuğunuzun beslenme problemlerini dert edinmeden önce kendinize sormayı denemeniz gereken sorular vardır. Bunlar;


1) Günlük  öğünlerinde eksilme var mı ?

2) İhtiyacı olan temel besin değerlerini  karşılayabiliyor mu?

3) Sık sık hastalıklardan şikayetçi misiniz ?

4) Gelişiminde gözle görülür bir gerileme var mı?

Bu sorulardan en az bir tanesinin yanıtı negatif ise endişelenmeye başlayabilirsiniz ama korkup panik yapmanıza da gerek yok. Sorunlar var olduğu sürece çözümler de var olacaktır. Bir anne olarak öncelikle bilmeniz gereken doğumdan itibaren çocuğunuzun iştah seyrinin nasıl geliştiğidir. Elbette bütün çocuklarda bu seyir farklı olacaktır ancak temelde size fikir vermesi için bu yazımızda doğumdan 5 yaşına kadar çocukların iştah seyirlerini yazdık.

Yeni Doğan

Doğumdan hemen sonra bebekler oldukça iştahlı olur. Gelişimin en hızlı olduğu bu dönemde aylık 800 ila 1500 gr. kadar ağırlık alması beklenen bebeklerin tek ihtiyacı anne sütüdür. Bu dönemi ilk 6 ay olarak tarif edersek bir bebeğin gelişiminde ihtiyacı olan her türlü besin değeri anne sütünde mevcuttur. Annelere bu dönemde bebeklerini muhakkak emzirmelerini ve sütten kesmemelerini tavsiye ediyoruz.  Bu dönemde bir bebeğin sebepsiz olarak öğün atlaması çok nadir görülür. Buna karşılık mama saatlerinde yapılan değişiklikler ve memeden kesme esnasında bebeğin iştahında azalma olur. Yapılan değişikliklere uyum sağladığı zaman tekrar normale döner. Yaz dönemlerinde dikkat edilmesi gereken bebeğin su ihtiyacının sadece anne sütü ile değil su ile de karşılanmasıdır.

Altı Aylıktan 1 Yaşına Kadar

Altı aylıktan itibaren bebeğiniz daha hareketlidir. Emeklemeye başlar ve muhtemelen 1 yaşına kadar ilk adımlarını alır. Çevresine karşı merak ve ilgisinin giderek arttığı bu dönemde keşfetme arzusu da çoğalmıştır. Sizin olmasa bile bebeğinizin öncelikleri değişmiştir. Ayrıca bu yaştaki bebekler gene çok iştahlı olmasına rağmen eskisi gibi biberona saldırmayacaktır. Etrafta ilgisini çeken pek çok farklı şey vardır ve bunlar zaman zaman yemek yemekten daha ilgi çekici olabilir. Bu aylarda  ayda 300 ila 600 gr almaları beklenir .

Bu dönemde zaman zaman iştahını kapayacak olaylar olur. Bunlardan en önemlisi ise bebeklerin diş çıkarma dönemleridir. Bebekten bebeğe farklılık gösteren diş çıkarma dönemleri bazı bebeklerde daha rahat atlatılabilinirken bazı bebeklerde ise daha sorunlu olabilir. Ancak bu dönemin ortak özelliği iştahta diş çıkarmaya bağlı olarak azalma yaşanmasıdır. Panik yapmayın, sadece izleyin. Diş çıkarma dönemi boyunca iştahının gidip geldiğini keşfedeceksiniz. Önemli olan normal öğün periyodunu bozmadan beslenmesini sağlayabilmektir.

İleri yaşlarda obeziteye sebep olan yanlış beslenme alışkanlıklarının ve obeziteye bağlı sorunların temellerinin ise bu dönemde atıldığını hatırlatmak isteriz. Bu yüzden bu dönem en dikkatli olunması gereken dönemdir. Ayrıca dişler çıktıktan sonra çiğneme alışkanlığını edindiği dönemde bu dönemdir. Yoğun öğrenme ile geçirilen bu dönemde doktorunuzun bebeğinize özel tavsiyelerine dikkat ederek yol almanızı tavsiye ederiz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder