29 Haziran 2013 Cumartesi

ÇOCUKLARDA İŞTAH VE BESLENME GELİŞİMİ NASILDIR ? (1 Yaş ve Üstü)


 
(1 – 5 YAŞ )

Bir önceki blog yazımızda yenidoğandan 1 yaşına kadar bebeklerin iştah gelişimi hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise 1 yaşından 5 yaşına kadar çocukluk döneminde iştah gelişiminden bahsedeceğiz. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki 1 ila 3 yaş arasında iştah azalması normaldir. Bu durum çoğunlukla  bebeğin yeterince yemek yemediği, hiç acıkmadığı ya da siz ona yedirmezseniz hiç yemek yemeyeceği şeklinde algılanabilir. Tamamen yanlıştır. Unutmamanız gereken bebeğinizin enerjisini ve gelişimini olumsuz etkilemediği sürece, iştahın azalması normaldir.


1 Yaştan 18 Aya Kadar

1 yaştan itibaren bebeğiniz artık iyicene  hareketlenmiştir dahası büyüme sistemi yerli yerine oturmuş, iştahı düzene girmiştir. Aslında iştah kelimesi artık doğru anlamını bulmuştur. Çünkü bebek bu dönemde sevdiğini ve sevmediğini ayırt etmeye başlamıştır. Bu ise seçicilik yapmaya başlamasına ve gıdalar arasında tercih yapmaya başlamasına neden olur. Bu duruma yetişkinler için  damak zevki dendiğine göre çocuklar için niye denmesin. Tek fark çocuklar hala gelişimlerini sürdürmeye devam ettikleri için onların seçicilikleri bazen yavaş yavaş, bazen aniden, bazen de kararsızlık dönemleri geçirerek olur.

Bir çocuğun bir yemeği red etmesi ya onu sevmemesi, ya da kişiliğini ortaya koymak istemesindendir. Bazen de annesinin üzüldüğünü fark edip, onun üzerinde gücünü denemek istemesidir. Bundan ötürü çocukların %50’sinin iştahı bir öğünden diğer bir öğüne farklılıklar gösterir.

Diş çıkartma dönemlerinde ise, tanımadığı besinler verilirse iştahı azalır. Bu yaş dönemi aynı zamanda tuvalet eğitiminin de başladığı dönemdir. Ve çocuk bundan memnun kalmazsa yemek yemeyi reddedebilir. İştahsızlığı isyan duygularını ifade etmek için kullanabilir.

18 Aydan  5 Yaşına Kadar

Artık bebeklikten çıkış ve çocukluğu tamamen geçiş dönemi başlamıştır. Bu zaman kadar çocuğunuzun herşeyi tek başına yemeyi öğrenmiş olması beklenir. Hemen hemen bütün yenilikler bitmiştir. İştah ise tamamen denemese bile önemli ölçüde düzene girmiştir. Bu dönem boyunca çocuğunuzu büyütürken karşılaşacağınız problemlerin önemli bir kısmı iştahta dahil çocuğunuzun vermeye başlayacağı kişilik kavgası ile bağlantılı olacaktır. İştahsızlık bu dönemde en önemli silah olacak, dikkat çekmenin bir başka yolu haline gelecektir. Bu konuda çatışmaya girmeyin ama diğer yandan da ona olan ilginizi arttırın.

1 ila 3 yaş arasındaki bebeklerin çoğu ilk yıl 7-8 kg. alabilmelerine rağmen, takip eden yıllarda yılda 2-2,5 kg arası alırlar. 2-3 yaşlarındaki bebekler 3-4 ay boyunca hiç kilo almayabilirler. Artık bir yaşındaki kadar hızlı büyümedikleri için daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar ve iştahları azalmış gibidir. Çocuğun ne kadar yemek yiyeceğine karar vermesi beynindeki iştah merkezleriyle alakalıdır. Bebekler büyümek ve enerji sağlamak için ihtiyaçları kadar yemek yerler.

Birçok ebeveyn bebeklerini, ihtiyaçları olandan daha fazla yemek yemeleri için zorlar çünkü bebeklerinin iştahsız olmalarının, yetersiz beslenmeye ve sağlık problemlerine yol açabileceğini düşünürler. Bebeği yemek yemeye zorlamak onun iştahının daha da azalmasına neden olur. Çocuğunuzu zorlamayın. Çocuklar ihtiyaçları kadar yerler, hiçbir zaman aç kalmazlar. Ama inatlaşırsanız, bunun ciddi bir sorun haline gelmesine neden olursunuz. Çocukların en küçük yaşlarından itibaren kendi kendilerini dengeli olarak beslemeyi bildikleri  ispatlanmıştır. Çocuğunuza güvenin aç değilse yemesi için zorlamayın.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder