9 Haziran 2013 Pazar

GEBELİKTE 3. VE 6. AYLAR ARASINDA EN ÇOK YAŞANAN ŞİKAYETLER NELERDİR?


 
Hamileliğin ikinci üç aylık dönem, ilk üç aylık dönemdeki şikatyetlerinizin çoğunu geride bıraktığınız bir süreçtir. İlk üç ay çerisinde yaşadığınız yorgunluk, halsizlik, mide bulantıları gibi fiziksel şikayetler azalır. Kendinizi daha enerjik ve huzurlu hissedersiniz. Bu dönemde anne karnındaki gelişimi hızlanan bebeğinizin ilk tekmelerini ve hareketlerini hissetmeye başladığınız dönemdir. Bu dönemde  yapılacak kan testleri, doğum öncesi testler ve ultrasonografi görüntüleri bebeğinizin sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için önemlidir. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de doktor kontrollerini aksatmamalı, sağlığınıza ve beslenmenize özen göstermelisiniz.


Bu dönem içerisinde artık anne adaylarının vücudunda değişiklikler meydana gelmeye başlar. Öncelikle dış görünümde başlayan bu değişiklikler anne adayının karnının belirginleşmeye başlaması ile birlikte görülür. 12. haftadan itibaren rahim, pelvis dediğimiz kalça kemiklerinden yukarı doğru çıkmaya başlar. 20. haftadan sonra rahmin tepesi göbeğe kadar ulaşsa da, dışarıdan yine de belli olmayabilir. Bu süreye kadar vücudunuzda meydana gelen değişikliklerin hiçbiri belinizin kalınlığında çok belirgin bir artışa neden olmayabilir. Gene de çoğu gebe 16. haftadan itibaren yeni giysiler alma ihtiyacı hisseder. Dış görünüşünüzde meydana gelmeye başlayan bu değişiklikler ile birlikte giyim kuşamda da değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bu durumda öncelikle dikkat edilmesi gereken rahat ayakkabılar ve beli sıkmayan rahat giysilerin tercih edilmesidir.

Bu dönem içerisinde bazen daha belirgin olmak üzere,anne adaylarının birçoğu gebelik boyunca unutkan ve sakardır. Bu durum sizin de başınıza gelirse endişelenmeyin çünkü geçicidir. Bu şikayetleri ortadan kaldırmak için maalesef bir formül yok. Vücudunuz ve zihniniz, içinizde bir bebek taşıyor olmanın ekstra sorumluluğunu yüklenmiş durumda. Dolayısıyla bazı şeyleri unutmanız veya geç yapmanız, son derece anlayışla karşılanabilecek bir durum.

Gebelikte ara sıra rahatsız edici gaz sancılarının ve geğirmelerin meydana gelmesinden de şikayetçi olabilirsiniz. Bu tip şikayetleriniz için önlem olarak sindirimi zor olan ağır gıdaları tüketmemenizi öneririz. Sizi rahatsız eden yiyecekleri daha az hatta hiç tüketmeyerek ve sık aralıklarla ancak azar azar yiyerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Bol su içmek ve yürüyüş yapmak da bu durumla başa çıkmanın bir diğer yöntemidir.

Midenin ürettiği asit yemek borusunda yayıldığında ekşime ve göğüs kemiğinin arkasında bir rahatsızlık hissedilir. Bu durumun başlıca nedeni  vücudunuzun hamilelikte daha fazla ürettiği progesteron hormonunun sindirim sisteminizi yavaşlatması ve rahmin büyüdükçe mideye baskı yapmasıdır. Mideniz ile yemek borunuz arasında kapakçık görevi gören ve mide asitlerinin yukarıya gitmesini engelleyen kasların gevşemesi nedeniyle, asitler yukarı yönelir.

Gebelikte mide ekşimelerinizi azaltmak için ; ağır öğünler yerine sık aralıklarla ve az miktarda yemek, baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durmak, yatmadan kısa süre önce yemek yememek, gece en az iki yastığı üst üste koyarak başınızı yüksekte tutacak şekilde uyumak sizlere önerilerimiz arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder