23 Mayıs 2013 Perşembe

HAMİLELİKTE DUYULAN KAYGILAR NASIL AŞILIR ?


 
Hamilelik aslında tek ya da iki kişilik bir süreç değil doğacak olan bebeğinizle birlikte tam tamına üç kişilik bir süreçtir. Bu yüzden hamile kalmadan önce ve hamilelik esnasında  farklı endişeler duymanız normaldir. Uzmanlar  bu endişeleri taşıyacağınız eşiğin  yaşam koşullarınızla doğrudan bağlı olduğunu söylüyorlar.  Hayatınızda iş ya da evliliğiniz nedeni ile taşıdığınız stres faktörünün ise endişelerinizi daha da büyüttüğünü ilave  ediyorlar. Evliliğinizde  büyük bir değişim yaratacak olan  bu güzel girişim beraberinde bir takım endişeleri getirebilir. Bu endişelerin varlığını   başlangıçta normal bir süreç olarak kabulllenmek gerekir. Bu deneyimi ilk kez yaşayacak olmanız , nasıl olacağını , neler yapmanız gerektiğini tam olarak bilememeniz ve büyük sorumluluk gerektiren  bu adım  endişelerin  kaynağını oluşturur.



Ancak bu endişelerin varlığı sağlıklı bir hamilelik süreci için uzun süreli olmamalıdır. Hamilelik öncesinde ve devamında taşıdığınız endişeler korku eşiğinin arttması ile tehlike haline dönüşebilirler. Yaşanan çoğu endişeler;  anne adayının günlük yaşamını olumsuz etkilemeye  , eşi  ve çevresi ile iletişiminin bozulmasına neden olmaya başlamışsa  ,  kişi  zamanla mutsuzlaşıyorsa  veya bu mutsuzluk olağandan daha  uzun sürdüyse , endişe yaratan düşünceler sıklaştıysa,beraberinde uyku düzeni ve iştahta bozulduysa bu durum  bir tehlike olarak algılanmalı ve kısa zamanda ortadan kaldırmak için gerekli çaba gösterilmelidir.

Bu süreçte anne adayına destek olacak  ve onu rahatlatacak ilk kişi en yakınındaki  ve en çok güvendiği kişidir. Bu bazılarımız için doktoru, bazılarımız için ise aile fertlerinden ya da arkadaşlarımızdan biri olabilir. Ancak her durumda eşin ve yakın çevrenin desteği tüm hamilelik süreci boyunca devam etmelidir.



Doğum öncesinde genellikle yaşanan endişeleri atlatabilmeniz için kendinize güven bu dönemde çok önemlidir. Önemli olan bu çok özel sürecin keyfini çıkarmaktır. Endişelerden  uzak ; her ayın  ve her ay bedeninizde yaşayacağınız değişimlere ve bunlara karşı hissecedeceğiniz o anlatılmaz duygulara odaklanmanız  mutlu bir başlangıç için önemlidir .

Anne olmak istediğinizi ilk kez düşündüğünüzde kendinize sorduğunuz ilk soru ve ilk endişe çoğunlukla ; “İyi bir anne olabilecek miyim ?” dir. Unutmayın, iyi bir anne olup olamayacağınızı ancak  anne olduktan sonra görebilirsiniz. Bu nedenle bu düşünceyi kendinizden uzak tutun ve sadece kendinize güvenin. Geçmişte iyi yaptığınız birkaç şeyi hatırlayın . Bunları başaran sizseniz iyi bir anne olmayı da başarabilirsiniz.

Bu süreçte sorulan muhtemel bir diğer soru ise ; “Evliliğimde  bir değişim olacak mı ?” dır. Evet bebekle birlikte eve  yeni bir hareket gelecek ve üzerinizdeki yük artacaktır . Evde daha fazla zaman geçirmek zorunda kalacaksınız. Ama bunların hepsi tatlı bir telaş olarak yıllar sonra tebessümle  hatırlanacak ve özlem duyulan anılarınız olacaklar. Yeterli sabır, destek  ve sevgi ile anne baba olmanın keyfini yaşayacak ve başlangıçtaki zor dönemleri aşacaksınız.

Bebeğimi sevecek miyim sorusunu ise kendimize kolaylıkla soramasak bile yoğun bir şekilde hisseden anne sayısı az değildir.O yüzden kendinizi yalnız hissetmeyin, bunu hemen hemen herkes yaşıyor. Doğum sonrasında hemen bu duyguyu hissedemeyen anne aslında normal bir süreç yaşamaktadır. Bu bağın oluşması için sadece biraz zamana ihtiyacınız var .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder