29 Mayıs 2013 Çarşamba

GEBELİKTE EGZERSİZ PLANI NASIL OLMALIDIR ?


 
Boşuna “sağlam kafa sağlam vücutta olur dememişler. Düzenli egzersiz hem kemik ve kas yapılarını kuvvetlendirir hem de psikolojik stresi azaltır. Bu durum gebelikte de aynen geçerlidir. Spor, herkes için sağlık sunması sebebiyle hamilelikte devam edilmesi önerilmektedir. Ancak gebelik döneminde yapılacak sportif aktiviteler bu dönemin hemen başlangıcından itibaren ve olağan tempo ile değil, bilakis size özel hazırlanmış uygun bir program ile devam ettirilmelidir.


Bilindiği gibi hamilelik döneminin problemlerinden birisi de kişinin ağırlık merkezinin yer değiştirmesidir. Yer çekimini de hesaba katacak olur isek, özellikle hiç sportif faaliyeti olmayan anne adaylarında omurgada oluşması muhtemel postür bozukluklarını görmek an meselesidir. Bu yüzden uzmanlar anne adaylarının hamilelik süresince doktor ve spor eğitmenleri eşliğinde spora devam etmelerini yahutta düzenli egzersiz yapmalarını tavsiye etmektedir. Gebelik aslında sadece duygusal, sosyal ve psikolojik durumları değil , fiziksel uygunluğu da etkiler. Her ne kadar gebelik sırasında bunların çoğu normal olsa da, egzersiz ile bu uyumsuzluk azaltılabilir. Egzersizlerin haftada üç veya dört kez, en fazla 30 dakika sürmesine dikkat edilmelidir.

 Gebelikte egzersizin yararları ise ;

•Dolaşım ve solunum fonksiyonlarını düzenlemesi,

•Kabızlığın ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olması,

•Sosyal ve psikolojik açıdan daha iyi hissettirmesi,

•Fazla kilolardan korunmada etkili olması,

•Gebelik diyabetinden koruyabilmesi,

•Kasların gücünü ve dayanıklılığını arttırması,

•Doğumu kolaylaştırması  ve olası sorunları azaltması,

•Vücut duruşunu iyileştirmesi ve sırt ağrılarını azaltması,

•Uyku kalitesini arttırması olarak sıralanabilir.

Düzenli aktivite gebelik süresince formda kalmanıza yardımcı olur.  Bu da doğumdan sonra tekrar forma girmenizi kolaylaştırır. Bununla birlikte gebelikte kesinlikle kilo vermek için egzersiz yapılmamalıdır.  Ayrıca yüzen gebeler egzersiz yapmayanlara oranla daha az erken doğum riskine sahiptirler. Düzenli egzesiz hamilelik boyunca iş yaparken duyduğunuz ağrıyla baş edebilme yeteneğinizi de arttırabilir. Gebelik vücudunuzda birçok değişiklik yaratır. Bunların bazıları egzersizlerin yapılabilirliği üzerine etkiler oluşturacaktır. Bu yüzden egzersiz programınızı tek başınıza değil uzman bir spor eğitmeni ile birlikte yapıyor olmanız ve doktorunuza danışmadan başlamamanız gerekir.

Gebelikte üretilen hormonlar eklemleri destekleyen bağların gevşemesine neden olur. Bu da eklemlerin daha kolay hasar görmesine neden olur. Ani ve hızlı hareketler yaralanma riskini arttırabilir. Gebelikte fazla kilolardan ve vücudun önündeki ekstra ağırlıktan dolayı ağırlık merkezi de yer değiştirir. Özellikle kalça ve sırt eklemlerine , kaslarına yük bindirir. Bu durum dengenin bozulmasına neden olup; düşmelere neden olabilir. Bu nedenle düzenli aktivite ve egzersizler vücudunuzun bu yeni duruma alışmasına ve dengesini korumasına yardımcı olur.

Elbette gebelik esnasında spor ve egzersizin sakıncalı olduğu durumlarda vardır. Bunları ihmal etmemek gerekir. Gebelik esnasında egzersizin sakıncalı olabileceği durumlar ise;

 •Kontrolsüz hipertansiyon ve hiperglisemi ,

•Erken doğum risk faktörü olanlar ,

•Vajinal kanaması olanlar ,

•Prematür membran rüptürü olanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder