29 Mayıs 2013 Çarşamba

GEBELİKTE BEBEĞİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYAN VİTAMİN VE MİNERALLER NELERDİR?



 
Uzmanlara göre bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başladığı gibi önemli bir kısmı ise burada tamamlanıyor. Hamilelik döneminde tüketilen besinlerin, anne karnındaki bebeğin gelişimine olduğu kadar zekası üzerine de etkisi büyüktür. Çünkü zeka gelişimi anne karnında başlayarak devam eder. Bunun için bazı besinleri gebelik döneminde mutlaka tüketmeniz gerekiyor. Tüm uzmanların birleştiği nokta ise gebelikte beslenmenin önemi ve zararlı yiyeceklerden anne adaylarının uzak durmasıdır.

Zeka gelişiminin ilk ve en önemli adımı sağlıklı bir hamilelik sürecidir. Çünkü bebeklerde beyin gelişimi büyük oranla anne karnında tamamlanır. Zeka gelişimi için özellikle 1. ve 3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir. Erken dönemde beyin gelişimini etkileyen biyolojik etkenlerin başında beslenme gelir. Bebek ve çocuklarda hızlı büyümenin ve zihinsel gelişimin desteklenmesi için gerekli besinlerin sağlanması çok önemlidir.  Bu blog yazımızda  belli başlı vitamin ve minarellerin gebelik ve bebek açısından önemine değineceğiz. Bunun dışında hangi besin ve gıda takviyelerin de bulunduklarını sizler ile paylaşmak istiyoruz.
Demir
Demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında rol oynar ve eksikliği anemiye yol açar. Bunun sonucunda ise konsantrasyon bozuklukları, zeka seviyesinde düşüklük ve algısal bozukluklar görülür. Demir en çok et, yumurta sarısı, irmik, pekmez, kuru üzüm, kuru fasulye, böbrek, kuzu karaciğeri, kabuklu deniz ürünleri, soya unu, ayçiçeği çekirdeği, tere ve buğday özünde bulunur.
İyot
İyot, beyin gelişimi ve sinir sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İyot eksikliği, zeka geriliklerinin önemli bir nedenidir. İyot eksikliğinde; beyin zedelenmesi, duyma fonksiyonlarında bozukluklar, konuşma problemleri ve motor gerilikleri görülür. İyot en çok deniz yosunu, deniz ürünleri, deniz tuzu ve iyotlu tuzda bulunur.
Çinko
Sinir sisteminin gelişiminde etkilidir. Hamilelik döneminde çinko takviyesi erken doğum riskini azaltır ve bebeklerin daha yüksek ağırlıkta doğmasını sağlar. Çinko, bebek ve çocuklarda bedensel gelişimi artırır. En çok yeşil sebzelerde, ette, su ürünlerinde, tahıllarda, kepek, yumurta, fındık, fıstık, ceviz, badem, soğan, ve suda bulunur.
B vitamini
B vitamini, bilişsel gelişim üzerinde etkilidir. B12 vitamini eksikliğinin çocuklarda algı, düşünme ve dikkat sorunlarına neden olduğu bilinir. B12 vitamini; dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta vb. hayvansal gıdalarda bulunur.
Kolin
Bir çeşit B vitamini olan kolin, beyindeki hafıza hücrelerinde bulunur ve hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o denli iyi olur. Beyin gelişiminde ve beyin işlevleri üzerinde kalıcı etkisi vardır. Doğal olarak anne sütünde de bulunur. Kolini kolinilesitin içeren yiyeceklerden alırız. Lesitin, vücutta parçalanarak koline ayrılır. Pirinç, yumurta sarısı, kırmızı et, karaciğer, lahana, karnıbahar, soya fasulyesi ve nohut kolin açısından zengin besinlerdir.
Yağ asitleri
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri beyin gelişiminde ve sinir hücresi yenilenmesinde büyük rol oynar. Omega-3 balık ve keten tohumunda, Omega-6 ise bitkisel yağlarda bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder