29 Mayıs 2013 Çarşamba

GEBELİKTE İLK 3 AY BOYUNCA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?


 
Kadın doğum doktorları tarafından hamilelik haftası hesaplanırken son adetin ilk gününden başlamak kaydı ile hesaplama yapılır (SAT – son adet tarihi). Böyle hesaplandığında gebelik 40 hafta (280 gün) olarak kabul edilir.
Hamileliğin ilk haftası, adet kanamasının ilk gününden 7. güne kadar olan zamandır. Aslında bu dönemde ortada herhangi bir embriyo ve bebek yoktur. Bu dönem olası gebelik için rahim ve yumurtalıkların hazırlanmaya başladığı dönemdir. En kaliteli yumurta hücresi büyümekte ve vücudu gebeliğe hazır hale getirmeye gayret etmektedir.


 
Gebeliğin erken döneminde, özellikle 6 ila 12. haftalar arasında sıklıkla yaşanan ve anne adayları tarafından sıkça şikayet edilen sabah bulantı ve kusmaları, bazı kokulara karşı aşırı hassasiyet  vb. durumlar gebeliğin ilk habercisi olabilirler. Anne adaylarının gebeliğin ilk dönemi olan ilk üç ay içerisinde sıkça şikayet ettiği rahatsızlıklar, gebeliğin başlangıcına damgasını vuran beta-hCG hormonu ve onun genel etkileri sayesinde oluşmaktadır.  Bu şikayetler çoğunlukla aşağıdakilerden bir veya birkaçının birarada yaşanması ile gerçekleşmektedir. Bunlar ise halsizlik ve çabuk yorulma, uykuya meyil, göğüslerde hassasiyet, hafif bulantı ve karında şişkinlik hissidir.
Gebelik süresince damarların genişlemesine bağlı olarak kan basıncı düşer. Vücutta kan basıncının düşmesi ise  yorgunluk, baş ağrısı, bulantı ve bazen bayılmalar ile sonuçlanabilir. Gene aynı dönemde bebeğin oksijen ihtiyacının karşılanması için kalp atışları hızlanarak daha fazla kan, daha hızlı şekilde damarlarda dolaşmaya başlar. Bu durum ise gebelikler esnasında sıkça rastlanan burun tıkanıklığı, burun veya diş etlerinde kanamalar olmasına sebebiyet verebilir.

Gebelik devam ederken hipotansiyonada dikkat etmek gerekir. Hızlı hareket etmek ve çok yoğun aktivite hipotansiyonu şiddetlendirebilir. Hipotansiyonun artması ise anne adayının başdönmesi yaşaması ile sonuçlanabilir. Gebelikte mümkün olabildiğince yavaş hareket etme alışkanlıklarını kazanmak ve başdönmesi yaşandığında en kısa sürede istirahat etmek oldukça önemlidir.

Düşük riski ise gene hamileliğin başlangıcında, yani ilk 10 haftası içerisinde daha yüksektir. Bu dönemde gözlenecek açık kırmızı renkli bir kanama halinde, hemen istirahata geçerek doktorunuza haber vermeniz gerekir. Kahverengi leke tarzı kanamalar ise bu dönemde sık görülür.

Beslenme konusuna gelince üzerinden geçmekte fayda gördüğümüz hususlar ise  ;

1) Gıdalar seçilirken süt ürünlerine mutlaka ağırlık verilmesi, hergün mutlaka süt, yoğurt ya da peynir tüketilmesi ,

2) Sütün pastorize olması,

3) Kesinlikle  çiğ et barındıran gıdaların  tüketilmemesi,

4) Hijyenik açıdan riskli gıdalardan uzak durulması

5) Gebeliğin tüm dönemlerinde ve öncesinde sıvı ihtiyacının karşılanmasının ihmal edilmemesidir.
Gebelik öncesi hazırlık döneminde ve sonrasında sıvı ihtiyacı oldukça   yüksektir. Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı olağandan daha fazla olduğu unutulmamalı ve bol sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Gebelik esnasında su ve doğal meyve sularının bol tüketimi hem anne adayı hem de bebek açısından oldukça faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder