23 Temmuz 2013 Salı

ÇOCUKLARIMIZA ÖZ BAKIM BECERİLERİNİ KAZANDIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ ? III




Bardaktan tek başına su içmek ya da kendi kendine yemek yemenin vaktinin geldiğini düşünüyorsanız belki de ilk denemeyi yapmanız gerekiyor. Şimdiye kadar çocuğunuz kendi kendine el ve yüz yıkamayı, diş fırçalamayı tek başına yapmaya başladıysa su ve yemek içinde ilk adımı atabilirsiniz. Yalnız uyarmalıyız bu eğitimler diğerlerine göre biraz daha zordur. Sabırsız olmamalısınız. Özellikle yemek kısmında etrafın epey bir kirleneceğini unutmayın... 


 
İlk hedefiniz çocuğunuza bardaktan kendi başına su içmeyi öğretmek olmalı. Biberona alışan bebeğiniz bir anda bu alışkanlığından vazgeçmek istemeyebilir. Zorlamayın, onun için bu yeniliği cazip hale getirecek çareler üzerinde çalışın. Dikkatini çekecek bir bardak başlangıç için iyi bir ilk adım olabilir. Bir süre bardak ile oynamasına izin vermelisiniz. Bardağın içine su koymadan su içiyormuş gibi yaparken sizi taklit etmesini sağlayacağınız oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuğunuza kendi başına su içmeyi öğretebileceğiniz en uygun zaman ise onun susamış olduğu andır.
Neler yapmamız gerekiyor sorusunun cevabı ise;
 1) Çocuğunuz bardağı eliyle kavrasın, siz de üzerinden tutarak ağzına götürünüz.

 2) Bardağı hafifçe eğerek suyu içmesini sağlayınız.

 3) İçtikten sonra bardağı masaya koyunuz.

 4) Sizin yardımınızla bu basamakları gerçekleştirebiliyorsa, su içme becerisini yapabiliyor demektir.
5) Suyu içtikten sonra bardağı masaya kendi koyması için izin veriniz.

6) Elinizi bardakla masa arasındaki yarı yolda çekiniz, çocuğunuz bardağı masaya koysun.

7) Bu süreci yardımı azalta azalta kendi başarıncaya kadar  sürdürünüz. Ve tabiki her başarıda ödüllendiriniz.

Çocuğunuza bu faaliyeti kaşık ve çatalı bir bütün halinde kullanacak şekilde öğretiniz. Önce tabağa lokma lokma yemek koyunuz. Her lokmayı bitirmeden diğerini almamalıdır. Çocuğunuz bu faaliyeti öğrenme aşamasında iken etrafa döküp saçmasını kabullenmelisiniz. Plastik mama önlüğü kullanıp, yere örtü, gazete serebilirsiniz.
Bu işleme çocuğunuzun aç olduğu bir saati ve sevdiği yiyecekleri seçerek başlamalısınız. Eğer hem sevdiği, hemde sevmediği yiyecekler var ise, önce sevmediği sonra sevdiği yiyeceği veriniz. Sevdiği yiyecek ödül olacaktır. Eğer olaya küçük aksilikler çıkartarak tepki gösteriyorsa görmezden geliniz, devam ederse işlemi erteleyiniz.
 1) Çocuğunuz kaşık ya da çatalı kavradıktan sonra siz de bileğinden kavrayınız.

 2) Yiyeceği tabaktan alınız.

 3) Kaşık ya da çatalı çocuğunuzun ağzına götürünüz.

 4) Kaşık ya da çatalı tekrar birlikte tabağa getirip hareketi yineleyiniz.

Çocuğunuz faaliyete direnmiyorsa uygun şekilde ödüllendiriniz. Aynı işlemleri sırası ile bileğinden, dirseğinden ve kolundan tutarak yineleyiniz. Her basamağı 4-5 kez başarabiliyorsa “yemeğini ye” deyiniz ve başarırsa ödüllendiriniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder