19 Temmuz 2013 Cuma

ÇOCUKLARIMIZA GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİNİ NASIL KAZANDIRABİLİRİZ ?



Çocuklarınıza günlük yaşam becerileri kazandırmayı kolaylaştırmak için izlenmesi gereken yolları biliyor musunuz?
Minik bebeğiniz her geçen gün biraz daha büyüyor değil mi? Oysa siz koşturmayla geçip giden günleri sayacak vakit bile bulamıyorsunuz...
Üzülmeyin, bütün bir gününüzü bebeğinize ya da çocuğunuza ayırmak zorunda değilsiniz. Ayırdığınız zamanın çokluğu değil kalitesi önemli. Birlikte geçirdiğiniz bu kısıtlı süre içerisinde neler yaptığınız önemli. Oyunlar oynayabilirsiniz, birlikte masallar okuyup, bebeğinize hikayeler anlatabilirsiniz. Resim yapmak, elişleri ile uğraşmak da eğlenceli ve eğitici faaliyetler arasındadır. Bütün bunları yaparken ihmal etmemeniz gereken ise çocuğunuza onun ihtiyacı olan becerileri kazandıracak faaliyetlerde bulunmanızdır. Ama ortamın ve faaliyetin güvenli olmasına dikkat ve özen göstermeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Bakın uzmanlar ne diyor ;

Çocuğunuza günde en az iki defa ve önce 2-5 dk sonra giderek artan bir şekilde en az 5-20 dk zaman ayırmalısınız.Bu süre çocuğun kişilik özellikleri , psikolojik durumu , anne babanın çalışıp çalışmaması vb etkenlere göre elbette değişebilir. Herhangi bir beceriyi kazanmak üzere sistematik bir eğitim faaliyeti içerisine girmeye karar verdiyseniz eğitim süresi 8 ila 10 hafta arası olmalıdır .

Çocuğunuzun ve sizin yorgun olmadığınız , çocuğunuzun uykusuz olmadığı ve sakin olduğu zamanları seçmeye özen gösterin.

Eğitim yapılan süre mutlaka günün aynı zaman dilimine denk gelmelidir. Çocuğunuzun dikkatini dağıtmayacak bir ortamda olmalısınız. Çevrede diğer çocuklar oynamamalı ,gereğinden fazla ve dikkatini çekecek eşya ve nesneler olmamalıdır. Mümkünse bu zamanı TV ve Radyo gibi ses çıkaran eşyaların çalışmadığı bir mekan ve zamanda yapın.

Çocuğunuza mümkün olduğunca yakın olmalı ve otururken aynı yükseklikte olmaya özen gösteriniz. Kendi kendine oturamıyorsa tutarak oturmasına yardımcı olunuz. Sizin yüzünüzü rahatça görebileceği pozisyonda olunuz. 
Size bakmasını sağlayınız. Eğer  bakmıyorsa öncelikle dikkatini çeken şey nedir tespit edip mümkünse kaldırmalı, hala bakmıyorsa çenesini hafifçe çevirip bakmasını sağlayınız. Gözgöze geliniz , bunu yaparsa ödüllendiriniz. Yine bakmıyorsa 1-2 dk sonra yeniden deneyiniz. 2-3 saniye göz göze gelirse ödüllendiriniz ve bunu 5-6 sn oluncaya kadar sürdürünüz . Evdeki diğer kişilerle göz göze gelmesini sağlayınız. Eğitim süresince çocuğunuz göz göze gelmiyorsa göz hizasına sevdiği bir şeyi koyarak bunu sağlamaya çalışınız.
Onun anlayabileceği şekilde kısa ve basit cümlelerle konuşunuz . Konuşurken mimik ve jestlerinizi de kullanınız. Öğretilecek her işlevi bir kaç kez yineleyiniz . Her beceriyi basitten başlayarak sıralayınız , becerileri küçük basamaklara bölerek öğretiniz. İstediğiniz bir beceri için sadece çaba gösterse bile ödüllendiriniz. Ödül sevdiği bir uğraş olabilir.

Çocuğunuzun olumlu bir davranışına sevinmek, ona sarılmak, ''aferin'' veya '' ne güzel yaptın'' şeklinde sözlü ifadeler de ödüldür. Ödül olarak seçtiğiniz şeyi mutlaka istenilen davranışın hemen arkasından gerçekleştiriniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder