2 Ağustos 2013 Cuma

YAZ AYLARINDA BEBEKLERİMİZİ VE ÇOCUKLARIMIZI GÜNEŞTEN NASIL KORURUZ?


Nihayet yaz geldi ! Okulların tatile girmesi ile birlikte bütün kış hayalini kurduğumuz, özlemle beklediğimiz yaz tatiline çıkabileceğiz. Tatile çıkamayanlarımız olsa bile bu blog yazımız aslında 7 den 70’e hepimizi ilgilendiriyor. Bildiğiniz gibi yaz aylarında istesek de istemesek de güneşin olumsuz etkilerine doğrudan maruz kalma riskimiz diğer mevsimelere göre daha fazladır. Uzmanların birleştiği ortak nokta ise doğrudan güneş ışınlarına ve olumsuz etkilerine maruz kalmamak için  öğle saatlerinde mümkünse dışarı çıkmamalı, güneş banyosu yapmamalıyız.

Peki güneşten hiç mi faydalanmayacağız ? Vücudun D vitamini gereksiniminin büyük ölçüde güneş tarafından sağlandığını, kemiklerin ve özellikle dişlerin güçlenmesi için D vitamininin son derece önemli olduğunu biliyoruz.  Güneşten elbette faydalanacağız ancak gerekli önlemleri alarak ve korunarak. Çünlü çoktandır; güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde uzun süre güneşte kalmanın, fayda yerine zarar verdiğini biliyoruz.


Bu yazımızı çocuklarımıza ve bebeklerimize ayırdık. Bir sonraki yazımız ise anne ve anne adaylarımız için olacak. Bize en çok sorulan soruların cevapları ise ;

1) Çocuklar günde kaç saat ve hangi saatler arasında güneşe çıkarılmalı?

Bebekler ve küçük çocuklar, bulundukları yerdeki hava koşullarına göre, saat 10.00 ile 16.00 arasında doğrudan güneşe çıkarılmamalıdır. Güneş banyoları beş dakika ile başlamalı, alıştırılarak artırılmalıdır.  Günde 10 - 15 dakika güneş banyosu yararlı olur.

2) Çocuklar güneşe çıkarken nasıl giydirilmelidir?  

Çocuklara ince, açık renkte, hava alan ve terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir. Kapalı olmayan, kol ve bacakları açıkta bırakacak kıyafetler tercih edilmelidir. Çocuklar, yüzü direk güneş ışınlarından koruyan siperlikli şapka ile güneşe çıkarılmalıdır.

3) Çocukları güneşten korumak için nelere dikkat edilmeli?

Her şeyden önce, güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, bebekler ve çocuklar güneşe çıkarılmamalıdır. Küçük çocukların derileri güneş ışınlarını tolere edemez. Güneş ışınları sudan ve kumdan yansıyarak sizi ve çocuğunuzu gölgede bile yakabilir. Bu nedenle çocukların güneş ışınlarından korunması gerekir.  Ultraviyole ışınlarının yaklaşık yüzde 60'ı yüzerken vücuda ulaştığından, su içinde de güneş yanığı tehlikesi vardır. O nedenle mutlaka suya dayanıklı, güneş koruma faktörü SPF 50+ olan, titanyum dioksit ve çinko içeren  güneş kremlerini tercih edin. Titanyum dioksit güneşin zararlı ışınlarını geri yansıtırken, çinko da cildi koruyucu etkiye sahiptir. Çocukların derisi ince ve çok hassas olduğundan, derileri kolaylıkla kurur. Özellikle güneş altında kaldıktan sonra, deriye kaybettiği nemi kazandırmak için, nemlendirici kremler sürülmelidir. Çocukların terle sıvı kayıpları da fazla olacağından, güneş çarpmasına karşı, bol sıvı içirilmelidir.

4) Güneş çarpması ile karşılaşıldığında yapılması gerekenler nelerdir?

Çocuğun uzun süre güneşlendirilmesinin deride kızarıklığa, acı hissi oluşmasına, fazla etkilenmiş bölgelerde cildin su toplamasına, baş ağrısı, kusma, ateş ile seyreden güneş çarpmasına yol açabileceğini unutmamalıyız. Bu yüzden güneşe çıkarken güneşten koruyucu kremler, koruyucu şapkalar ve renkli  t-shirtler kullanılmalıdır.

Güneş çarpmalarında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise gölge ve serin bir yere yatırılıp bacakları yüksekte tutulmalıdır. Deri kırmızı bir renk almış, sıcak ve kuru ise soğuk su altında tutulduktan sonra çocuğun serin ve gölge bir yere yatırılıp ateşi düşünceye kadar soğuk suya batırılmış bir bezle vücuda kompres uygulanması gerekmektedir. Baş ağrısı, kusma, ateş ile seyreden güneş yanıklarında acilen doktora başvurulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder