16 Ağustos 2013 Cuma

BEBEK BANYOSU NASIL YAPTIRILIR ?


 
 
Bebeğinizin temizliği ve rahatlığı için özellikle yeni doğan döneminde her gün banyo yapmaya ihtiyacı vardır. Bebeğin vücut temizliğinde su ve hassas sabun - şampuan  kullanımı önemlidir. su hem cilt için önemli bir nemlendirici ve etkin bir temizleme aracı hem de bebek için rahatlatıcı bir ortamdır. Banyo zamanı olarak sabah veya akşam farketmez. Önemli olan anne ve bebeğin rahat edebileceği bir zamanda yeterli vakit ayrılarak yapılmasıdır. Ancak karnı tok olan  bir bebeğin banyodan daha çok zevk alacağını unutmamak gereklidir.



Bebeğinizin banyosunu çok sıcak olmayan(22-23 derece yeterlidir) ve cereyansız bir yerde hazırlayın. Banyo suyu sıcaklığı için isterseniz küvetin içine konan banyo termometrelerinden edinebilir suyu 35-37 derece arasında ayarlayabilirsiniz veya eski usul dirseğinizi suya sokarak suyun ılıklığını kontrol edebilirsiniz, suyu elle kontrol etmek yanıltıcı olabilir..Bebeğin üstündeki şampuan ve sabunları akıtırken kullanacağınız temiz suyu ve banyo tasını da yakınınızda bulundurun ve sıcaklığını ayarlayın. Bebeğin küvetinde file olması sizi biraz da olsa banyo esnasında rahatlatacaktır.

Banyo malzemeleriniz mutlaka elinizin altında olsun, bebek sabunu, göz yakmayan bir şampuan, bebe yağı  mutlaka olması gerekenlerdendir ; bebeği hiç bir zaman banyo esnasında yalnız bırakmayın. Banyo sonrasında giydireceğiniz temiz kıyafetleri ve alt bezi malzemelerini de banyo öncesinde hazırlayın.

Tüm banyo süresinin bebeğin üşümemesi için beş dakika sürmesi gerektiğini unutmayın ama çabuk yıkamak  için panik de olmayın.Sizin tedirginliğinizi bebeğiniz de hissedecektir.Oysa banyo : bebeğin gevşediği ve suda sizin ona rahatça masaj yapabileceğiniz güzel bir ortamdır.

Bebeğinizi soyun, altı kirlenmişse  temizleyin. Bir elinizi boynunun arkasından geçirerek öteki omzuna doğru uzatın,öteki elinizi bacaklarının arasından geçirerek poposunu tutun, kollarınızda kucaklayarak suya ilk önce ayaklarını sokun, ilk başta bebek irkilebilir , siz sakin bir sesle bebeğinize konuşarak yavaşça suya sokun, bu aşamada bebe küveti fileleri özellikle ilk defa bebek yıkayanlar için oldukça yardımcı olacaktır.

Bebeğinizi yıkamakta ustalaşmadığınızı düşünüyorsanız küveti çok suyla doldurmayın , böylece bebeği daha rahat kavrayabilirsiniz. Bebek ıslak, kaygan  ve küçücük görünebilir ama korktuğunuz kadar kırılgan değildir, bebeği çok sıkmadan güvenle tutun. Bebeğin yüzünü temiz suyla yıkayın, başını ıslatın.Çoğu bebek yüzünün ıslanmasından hoşlanmaz homurdanmalara hazır olun.

Avucunuza az miktarda şampuan alın , saç ve vücut şampuanı birarada ürünler kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.Yavaşça bebeğin başını ve saçlarını nazikçe masaj yaparak köpürtün, köpükle kulak arkasını,boynu ve enseyi daha sonra  elleri ,kolları ve kol altlarını yıkayarak göbeğe doğru inin, bebeği hafifçe kolunuzda yan çevirip sırtını da köpürtün, tekrar düz yatırıp  bacak aralarını ve popoyu yıkadıktan sonra ayakları yıkayın. Bacaklardaki kıvrımları ve ayak parmaklarının arasını da yıkamayı unutmayın.İlk üç ay bebek cildi hassas olduğu için lif kullanmasanız iyi olur, bebek büyüdükçe vücudunu yıkamak için  yumuşak lifler ve doğal süngerler kullanabilirsiniz.

Erkek bebeklerde bacak aralarını yıkarken sünnet derisini biraz geri çekin içine biraz su girsin  , suyla temizleyin; böylece krem veya idrar kalıntıları sünnet derisi arasında kalıp enfeksiyona sebep olamayacaklardır . Temiz suyla bebeği durulayın ve bir eliniz ensesinden sırtına doğru uzanırken  diğer eliniz bacak arasından popoyu kavramış olarak tutup sudan çıkartın ve  havluya sarın,kucağınızda sarmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız banyo küvetine yakın bir yere havluyu önceden serip bebeğinizi oraya yatırarak da kurulayabilirsiniz: İki banyo havlusu kullanmayı öngörün; Birinci havluyu sudan çıkartınca hemen sarın, o ilk ıslaklığını alınca siz kıvrımları ve başını kurularken üşümemesi için birinci havluyu çıkartıp hemen  kuru ikinci havluya bebeğinizi sarın ve vucüttaki kıvrımları kurulayın. Bebek tüm banyo esnasında huzursuzca kıpırdanabilir , hatta ağlayabilir ama çoğu bebek sakin bir ortamda banyo yapmanın zevkine çok çabuk alışır , ne de olsa doğmadan evvel de suyun içinde yaşadılar; tüm banyo esnasında bebeğinizle konuşarak , biraz büyüdüğünde ise oyunlar oynayarak banyo zamanından siz de keyif alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder