29 Haziran 2013 Cumartesi

ÇOCUKLARDA İŞTAH VE BESLENME GELİŞİMİ NASILDIR ? (1 Yaş ve Üstü)


 
(1 – 5 YAŞ )

Bir önceki blog yazımızda yenidoğandan 1 yaşına kadar bebeklerin iştah gelişimi hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise 1 yaşından 5 yaşına kadar çocukluk döneminde iştah gelişiminden bahsedeceğiz. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki 1 ila 3 yaş arasında iştah azalması normaldir. Bu durum çoğunlukla  bebeğin yeterince yemek yemediği, hiç acıkmadığı ya da siz ona yedirmezseniz hiç yemek yemeyeceği şeklinde algılanabilir. Tamamen yanlıştır. Unutmamanız gereken bebeğinizin enerjisini ve gelişimini olumsuz etkilemediği sürece, iştahın azalması normaldir.

BEBEKLERDE İŞTAH VE BESLENME GELİŞİMİ NASILDIR ? (Yenidoğan-1 Yaş)



Doğumdan sonra annelerin en büyük sıkıntısı bebeklerinin beslenmesidir. Doydu mu, neden emmiyor, neden kilo almıyor ya da kilo alışı yavaşladı mı gibi soruları çevremizdeki annelerden sık sık duyarız. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki iştahsız  çocuk sağlıksız çocuk değildir. Kuşkusuz iştahlı ve doğru beselenen çocuğun gelişimi normal seyrinde ilerler. Ancak her zaman iştahlı olmak ya da çok kilo alıyor olmak sağlıklı olmanın işareti değildir. Bu yüzden bebeğinizin ya da çocuğunuzun beslenme problemlerini dert edinmeden önce kendinize sormayı denemeniz gereken sorular vardır. Bunlar;

26 Haziran 2013 Çarşamba

ÇOCUKLARDA YAZ AYLARI İŞTAHSIZLIĞI İLE BAŞA ÇIKMANIN KOLAY YOLLARI NELERDİR ?


Havalar ısınmaya başlar başlamaz, çocuklarda iştah azalması gayet normaldir. Yaz iştahsızlığı denilen bu durum özellikle bol sıvı alımının yarattığı tokluk hissi , mevsim normallerinin üstüne çıkan kavurucu sıcaklar ve bazen de ilgiyi üstlerine çekme arzusu nedeniyle  yaz aylarında yoğun olarak yaşanır. Bu dönemlerde ;

1) Israrcı olmayın,

2) Hasta olup olmadığını kontrol edin ,

3) Et, sebze ve sütü sevdirmeyi deneyin,

4) İştahını arttıracak küçük hilelere başvurun,

5) Ve son olarak sıvı tüketimine dikkat edin.

20 Haziran 2013 Perşembe

LOHUSALIKTA EMZİRME VE SIKÇA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER NELERDİR?




Doğumdan hemen sonra anne ile bebeğin birbirine alışması için yapılan ilk şey anneden bebeği emzirmesinin istenmesidir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; anne ve bebeğin birbirine alışabilmesi birkaç gün alır. Sonrasında ise  emzirme son derece keyifli bir paylaşım olacaktır. Emzirirken dikkat edilmesi gereken, annenin doğru teknikle ve sık sık emzirmesidir. Emzirirken veya sonrasında memelerin boşaltılması gerekirken, bunlar kadar önemli bir husus da  annenin kendine güvenmesidir. Emzirme işleminden sonra meme uçları karbonatlı su ile silinebilinir.Ancak her annenin kendi memesinde oluşan ve bebeğinin koklayarak memeyi bulmasını sağlayan maddeler vardır. Bunların ortadan kalkmasına neden olması nedeni ile bu yöntem uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Uzmanların tavsiyesi meme başına anne sütü sürmektir. Emzirilen bebeğe özellikle ilk dört hafta kesinlikle emzik ya da biberon verilmemelidir. Emziren anne bol bol istirahat etmeli, uyumasa bile bebeğini yanına alıp yatarak dinlenmelidir. Ilık su ile duş almak rahatlatıcıdır. Emzirme döneminde anne tükettiği gıdalara dikkat etmelidir.

LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

 

Doğumdan sonraki ilk 6 hafta (yaklaşık 40 gün ) lohusalık dönemidir. Pek çok annenin gebelikten daha zor bulduğu bu dönemde annenin vüdudunda olduğu kadar hayatında da bazı önemli değişiklikler meydana gelir. Çoğu anne adayının en büyük kabusu bebeği ile başbaşa kalacağı ilk anlardır. Sezeryan ya da normal doğum olmasına bakmaksızın doğum sonrasında bazı hafif agrı ve sancıların hissedilmesi normaldir. Ancak buna mukabil doğum ile birlikte yaklaşık 7 ila 10 kg verilmesi annelerin biraz daha rahat etmesini sağlar.

17 Haziran 2013 Pazartesi

BEBEĞİNİZ DOĞMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR NELERDİR?


 
Nihayet hamileliğinizin son dönemine girdiniz ve sabırsızlıkla beklediğiniz o gün yaklaştıkça bebeğiniz için hazırlıklarınızı da tamamlamanız gerekiyor. Öncelikle söylemeliyiz ki hiçbir zaman dört dörtlük hazır olamazsınız. Bu yüzden endişeye ve telaşa gerek yok. Sakin ve huzurlu hissettiğiniz bir anda kısa bir liste hazırlamanızı öneririz. Bu konuda tecrübeli olan yakınlarınızdan listeye katkı yapmalarını  istemeyi de unutmayın. Listeyi başlıklar halinde kategorize ederseniz alışveriş programınızı  kolaylaştırmış olursunuz. Bu yazımızda sizler için en temel ihtiyaç listesini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini hazırladık. Ancak sizlerin de katkılarını memnuniyetle bekliyoruz.

14 Haziran 2013 Cuma

GEBELİĞİN SON ÜÇ AYINDA ANNE ADAYLARINI NELER BEKLİYOR ?




Gebeliğin son dönemi, yani 6. ve 9. ayların arası rutin muayenelerin ve bebeğin gelişiminin izlenmesinin yanısıra bu döneme özgü gebelik ve doğum belirtileriyle, daha da önemlisi doğumun nasıl olacağıyla ilgili hazırlıklarla geçirilir.  Ancak başlangıçtan itibaren unutulmaması gereken her anne adayına aynı uygulamanın yapılamayacağı gibi , anne adaylarının şikayetlerinin de farklı olacağıdır. Çünkü her anne adayının kendine özgü kişisel öyküsü olduğu gibi yaşam şekli ve alışkanlıkları da farklıdır. Bu nedenle gebelik boyunca yapılanların ve istenenlerin bir kısmı anne adayına özgü olacaktır. Bir kısmı da tüm gebelerde istenen ve yapılan testler olacaktır. Genel olarak yedinci aya kadar ayda bir, sonraki aylarda onbeş günde bir ve doğuma yakın ise çok daha sık aralıklarla gerçekleşecek olan doktor ziyaretleriyle kendinizin ve bebeğinizin sağlığını güvence altına alabilirsiniz.

10 Haziran 2013 Pazartesi

GEBELİĞİN İKİNCİ DÖNEMİNDE MEYDANA GELEBİLECEK DİĞER ŞİKAYETLER VE ÖNLEMLERİ NELERDİR ?




Hamilelikte öne çıkan sıkıntılar ve şikayetler sadece başdönmesi ve mide bulantısı değildir elbette. Anne adaylarının ilerleyen dönemler itibari ile farklı şikayet ve sıkıntıları da oluşabilmektedir. Gebeliğin ikinci dönemi olarak bilinen üçüncü ve altıncı aylar arasında anne adaylarının şikayetlerin de bazı farklılaşmalar meydana gelmektedir. Örneğin, gebeliğin bu döneminde  tırnaklarınız eskisine göre daha çabuk uzar. Gebelikte kişisel bakımınızı elbette ikinci plana atmamalısınız ancak temizliğinden ve kalitesinden emin olmadığınız salonlarda manikür ve pedikür yaptırmayın. Aynı şekilde vücudunuzdaki tüyler ve saçınız da eskisinden daha çabuk uzar. Ayrıca, göbek, bel bölgesi gibi vücudunuzun daha önce tüy çıkmayan yerlerinde tüylenmeler oluşabilir.  Bu dönemde tüy dökücü kremleri kimyasal maddeler içermesi nedeniyle kullanmamanızı öneririz.

9 Haziran 2013 Pazar

GEBELİKTE 3. VE 6. AYLAR ARASINDA EN ÇOK YAŞANAN ŞİKAYETLER NELERDİR?


 
Hamileliğin ikinci üç aylık dönem, ilk üç aylık dönemdeki şikatyetlerinizin çoğunu geride bıraktığınız bir süreçtir. İlk üç ay çerisinde yaşadığınız yorgunluk, halsizlik, mide bulantıları gibi fiziksel şikayetler azalır. Kendinizi daha enerjik ve huzurlu hissedersiniz. Bu dönemde anne karnındaki gelişimi hızlanan bebeğinizin ilk tekmelerini ve hareketlerini hissetmeye başladığınız dönemdir. Bu dönemde  yapılacak kan testleri, doğum öncesi testler ve ultrasonografi görüntüleri bebeğinizin sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için önemlidir. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de doktor kontrollerini aksatmamalı, sağlığınıza ve beslenmenize özen göstermelisiniz.

6 Haziran 2013 Perşembe

GEBELİKTE YAZ AYLARINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?



Yaz aylarında alınması gereken en önemli tedbir güneşten ve aşırı sıcaktan kendinizi korumaktır. Aşırı sıcak ve ultraviyole ışınları hem kendiniz hem de  bebeğiniz için zararlı etkiler oluşturabilir. Bu yüzden gündüz 11.00-15.00 saatleri arasında güneşlenmemek en uygun çözümdür. Çok sıcak havalarda dışarı çıkmanız gerektiğinde, şapka kullanmak ve yüzünüze koruma faktörlü kremler sürmek ise sizi güneşin zararlı etkilerinden koruyacak diğer önlemlerdir. Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar ise bilhassa güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığını artırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabilir.  Ancak bunlar gebelik sonrası çoğunlukla geçerler.

GEBELİKTE YAZ AYLARINDA OLUŞABİLECEK SIKINTILAR NELERDİR ?




Gebelik  sadece vücut ile sınırlı kalmayan ancak psikolojik  olarakta önemli değişimler yaşanan zorlu bir dönemdir.  Bir yandan doğum ile ilgili kaygılar diğer yandan doğum sonrası için taşınan endişeler anne adaylarını gebelik döneminde oldukça zorlar. Gebeliğin yaz aylarına rastlaması ise daha da bunaltıcı ve yorucu olabilir.  Yaz mevsimine bağlı olarak anne adayların da güneş ve hava sıcaklığının sebep olduğu bir takım sorunların ortaya çıkması uzmanlar tarafından doğal karşılanmaktadır. Gebelikle ilgili, özellikle gebeliğin dönemine göre bazı önlemler alınarak,  gebeliğin rahat geçmesi sağlanabilir. Bu yüzden yaz aylarında karşılaşılabilinecek sorunların önlenmesi veya daha rahat atlatılabilmesi  için uzmanların görüşlerine kulak vermek gerekiyor.

HAMİLELİKTE SİGARA İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR ?




Hamilelikte sigara tüketimi bebek üzerinde son derce olumsuz etkilere sebep olur. Sigaranın içerdiği zift, nikotin, karbon monoksit vb. diğer zehirli pek çok madde üst solunum yolları vasıtası ile önce bronşlara, bronşlardan ise kana geçer. Kan dolaşımı sayesinde vücutta taşınan bu zararlı maddeler böylece solunum sistemi, kalp ve damarlar olmak üzere vücudun tüm organlarını etkileyerek, vücut ve vücut sistemine büyük zararlar  verir.